RED Flags: Crypto-transacties die KYC-analisten moeten signaleren

RED Flags: Crypto-transacties die KYC-analisten moeten signaleren

Cryptocurrency heeft de financiële wereld getransformeerd met zijn belofte van gedecentraliseerde en anonieme transacties. Deze innovaties brengen echter ook nieuwe uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van het tegengaan van witwassen, fraude en terrorismefinanciering. KYC-analisten spelen een cruciale rol in het detecteren en voorkomen van deze illegale activiteiten. In deze blog bespreken we enkele rode vlaggen die KYC-analisten moeten signaleren bij het beoordelen van crypto-transacties.

Ongebruikelijk Grote Transacties

Een opvallende rode vlag in de wereld van cryptocurrency is een ongewoon grote transactie. Hoewel grote transacties niet per se illegaal zijn, kunnen ze een teken zijn van witwaspraktijken of andere illegale activiteiten, vooral als ze niet in lijn zijn met het normale gedrag van de klant. KYC-analisten moeten letten op:

 • Plotselinge, grote stortingen of opnames: Vooral als deze niet passen bij het bekende financiële profiel van de klant.
 • Frequentie en patroon van grote transacties: Regelmatig grote sommen geld verplaatsen zonder duidelijke verklaring kan verdacht zijn.

Hoge Frequentie van Transacties in Korte Tijd

Frequentie van transacties kan ook een indicator zijn van illegale activiteiten. Dit geldt met name als er in korte tijd veel kleine bedragen worden verhandeld. Een techniek die ‘smurfing’ wordt genoemd, waarbij grote hoeveelheden geld worden opgesplitst in kleinere transacties om detectie te vermijden. Let op:

 • Veel kleine transacties binnen een korte tijdspanne: Vooral als deze transacties naar verschillende ontvangers gaan of van verschillende bronnen komen.
 • Herhaalde transacties die net onder meldingsdrempels blijven: Dit kan erop wijzen dat de klant bewust probeert om rapportage te vermijden.

Transacties naar of van Hoge-Risico Gebieden

Het verzenden of ontvangen van fondsen naar of van landen met hoge niveaus van corruptie, beperkte AML-regelgeving of bekendheid met terrorismefinanciering is een belangrijke rode vlag. KYC-analisten moeten extra waakzaam zijn voor:

 • Transacties die betrokken zijn bij offshore belastingparadijzen: Vooral als de klant geen duidelijke zakelijke reden heeft om zaken te doen met die landen.
 • Transacties naar of van landen met zwakke anti-witwaswetgeving: Dit kan wijzen op pogingen om geldstromen te verbergen.

Gebruik van Anonieme Wallets of Exchange Platforms

De mate van anonimiteit in crypto-transacties kan variëren afhankelijk van het gebruikte platform. Het gebruik van anonieme wallets of exchanges die niet voldoen aan KYC- en AML-regelgeving kan een rode vlag zijn. KYC-analisten moeten alert zijn op:

 • Gebruik van exchanges zonder KYC-procedures: Dit kan wijzen op een poging om de identiteit van de betrokken partijen te verbergen.
 • Transacties via wallets die niet kunnen worden getraceerd naar een specifieke gebruiker: Dit maakt het moeilijk om de herkomst van de fondsen te bepalen.
Bekijk hier onze blog over anonimiteit op de blockchain. 

Ongebruikelijke Transactiepatronen

Het analyseren van transactiepatronen kan helpen bij het identificeren van verdachte activiteiten. Ongebruikelijke patronen die niet passen bij het normale gedrag van de klant kunnen een indicatie zijn van illegale activiteiten. KYC-analisten moeten letten op:

 • Transacties die niet passen bij het gebruikelijke profiel van de klant: Bijvoorbeeld een plotselinge toename in de frequentie of omvang van transacties.
 • Complexe transactiepatronen die moeilijk te verklaren zijn: Bijvoorbeeld meerdere transacties die via verschillende tussenstations verlopen voordat ze hun eindbestemming bereiken.

Gebruik van Mixers of Tumblers

Mixers of tumblers zijn diensten die worden gebruikt om de herkomst van cryptovaluta te verbergen door deze te mengen met fondsen van andere gebruikers. Het gebruik van deze diensten kan een rode vlag zijn, omdat ze vaak worden gebruikt om illegale activiteiten te verhullen. KYC-analisten moeten alert zijn op:

 • Transacties die gebruik maken van mixers of tumblers: Vooral als de klant geen legitieme reden heeft om deze diensten te gebruiken.
 • Onvermogen om de herkomst van fondsen te traceren na gebruik van een mixer of tumbler: Dit kan wijzen op pogingen om de herkomst van het geld te verbergen.

Conclusie

KYC-analisten spelen een essentiële rol in het beschermen van de financiële integriteit van cryptocurrency-platforms. Door alert te zijn op deze rode vlaggen en grondig onderzoek te doen naar verdachte activiteiten, kunnen zij helpen bij het voorkomen van witwassen, fraude en andere illegale praktijken. In een snel evoluerende sector is voortdurende waakzaamheid en aanpassing aan nieuwe bedreigingen van cruciaal belang.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *