Cryptocurrency Scams: Hoe KYC-Analisten Kunnen Helpen Ze Te Voorkomen

Cryptocurrency heeft de wereld veroverd, met ongekende mogelijkheden voor financiële transacties en investeringen. Helaas heeft deze groei ook geleid tot een toename van cryptocurrency scams. Van Ponzi-schema’s tot phishing-aanvallen, criminelen vinden voortdurend nieuwe manieren om nietsvermoedende investeerders te misleiden. Gelukkig spelen KYC, CDD & AML analisten een cruciale rol in het voorkomen van deze scams. In deze blog verkennen we de wereld van cryptocurrency-scams en hoe banken kunnen helpen deze te voorkomen.

Wat Zijn Cryptocurrency Scams?

Cryptocurrency-scams zijn frauduleuze activiteiten waarbij criminelen proberen geld of persoonlijke gegevens te stelen via misleidende praktijken. Veelvoorkomende vormen van cryptocurrency scams zijn Ponzi-schema’s en nep Initial Coin Offerings (ICO’s). Deze scams richten zich vaak op kwetsbare investeerders die niet bekend zijn met de cryptocurrency markt.

De Rol van Analisten

Know Your Customer (KYC) is een proces dat door financiële instellingen wordt gebruikt om de identiteit van klanten te verifiëren. Dit helpt om frauduleuze klanten en accounts te weren en misbruik te detecteren. KYC-analisten zijn getraind om redflags te identificeren en te onderzoeken, wat essentieel is in de strijd tegen cryptocurrency-scams. AML-analisten (Anti-Money-Laundering) spelen een net zo belangrijke rol om malafide transacties die van en naar cryptobrokers gaan te onderzoeken op verdachte activiteiten.

Verificatie van Identiteit

KYC-analisten verifiëren de identiteit van klanten door documenten zoals paspoorten en rijbewijzen te controleren. Dit helpt om de anonimiteit die veel fraudeurs gebruiken te doorbreken en zorgt ervoor dat personen die zich aanmelden voor cryptocurrency-diensten daadwerkelijk zijn wie ze zeggen dat ze zijn.

Detectie van Verdachte Activiteiten

Het is belangrijk dat de KYC, CDD & AML-analisten de basis beginselen van cryptocurrencies en de blockchain begrijpen. Op het moment dat we een malafide cryptotransactie tegenkomen moet de analist zijn onderzoek kunnen vervolgen. In de praktijk zien wij nog (te) vaak dat de analisten nog niet weten wat ze met deze gebeurtenis aan moeten. Dit zorgt ervoor dat frauduleuze activiteiten niet worden opgemerkt, of vervelend voor de trouwe klant, legitieme transacties worden geblokkeerd.

Door KYC-analisten en AML-analisten te trainen op het gebied van crypto en criminaliteit zorgt jullie organisatie ervoor dat klanten gebruik kunnen maken van de nieuwe digitale valuta, maar ook dat er geen misbruik wordt gemaakt van cryptocurrencies en jullie financiële dienst.

Na een uitvoerige training kan met behulp van de opgedane kennis, online tooling en gegevensanalyse verdachte activiteiten beter detecteren. Dit varieert van ongebruikelijke transacties tot patronen die wijzen op mogelijke fraude. Door deze activiteiten vroegtijdig te identificeren, kunnen KYC-analisten voorkomen dat fraudeurs hun scams uitvoeren.

Conclusie

Dat de blockchain enorme kansen biedt, maar ook risico’s met zich mee brengt is geen geheim. Her risico op witwassen en cybercriminaliteit in de vorm van crypto scams liggen op de loer. Organisaties die WWFT plichtig zijn en voornamelijk banken spelen een vitale rol in het beschermen van investeerders en het waarborgen van de integriteit van de cryptocurrency-markt. Door de identiteit van klanten te verifiëren, verdachte activiteiten te detecteren en samen te werken met regelgevende instanties, kunnen KYC-analisten helpen om cryptocurrency-scams te voorkomen en de financiële veiligheid van gebruikers te waarborgen.

Vond je deze blog nou interessant? Bekijk dan onze blog over anonimiteit versus transparantie op de blockchain!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *